BIO jajca, BIO barvilo? Naj bodo vaši pirhi naravnost iz kmetije!

BIO jajca, BIO barvilo? Naj bodo vaši pirhi naravnost iz kmetije!

2017-04-09 21:16:34

BIO jajca, BIO barvilo? Naj bodo vaši pirhi naravnost iz kmetije!

Še en teden je do velike noči. Do nakupovanja jajc in barvanja pirhov. Bi tokrat kupili jajca naravnost pri kmetiji? Bodo vaši pirhi tokrat BIO pridelave? In BIO barve?

Če bi radi poskrbeli za nekoliko boljša jajca, jih lahko kupite direktno na kmetiji. Če jajca niso čista, jih obrišemo s suhim servetom.

Ponudba jajc pri kmetu >

POZOR: v času pred veliko nočjo je povpraševanje povečano. Zato se odpravite po jajca čim prej, sicer jih pri kmetu ne boste več dobili! Če jajca ne bodo čisto sveža, se bodo lažje lupila.

 

BIO ali industrijska barva

Pirhe lahko barvamo z različnimi naravnimi barvili: čebulne olupke za rjavo/rdečo barvo, teran za temno vijolično barvo, kurkumo za rumeno, borovnice za modro barvo. Zato nikar ne uporabljajte industrijsko pripravljenih praškov, ki skozi razpoke v jajčni lupini pristanejo na beljaku in se potem sprašujemo, če so jajca užitna ali strupena... Poskrbite tokrat za BIO barvilo! Za BIO barvilo vam priporočamo barvanje v čebuli, saj se za barvanje uporabi le odpadne olupke, čebulo pa porabimo za pripravo drugih jedi.

Za naše barvilo bomo uporabili BIO čebulo, ki bo zadovoljivo obarvala jajca. Poprosite na kmetiji, da vam dajo še nekaj ekstra olupkov, če jih imajo okoli.

Ponudba BIO čebule pri kmetu >

Recept:

  1. naberemo manjše okrasne vejice na bližnjem travniku, različnih oblik;
  2. na vsako jajce položimo eno okrasno vejico in jo pritrdimo s staro najlon nogavico, ki jo privežemo na jajce;
  3. v posodo položimo olupke čebule (naj bo čim več olupkov), na njih položimo jajca in natočimo mlačno vodo (če damo hladna jajca v vrelo vodo, jajca ponavadi počijo)
  4. od trenutka ko voda zavre, jajca kuhamo na rahlem ognju še 8 minut.

Nasvet: Ko so jajca skuhana, jih damo v hladno vodo, da se kuhanje ustavi. Nikar jajc ne pustite v vroči vodo, saj se bodo kuhala še naprej. Niti jih ne kuhajte po 15 in 20 minut. Kuhana morajo biti ravno toliko, da ves rumenjak zakrkne. Če jih boste kuhali predolgo, bo rumenjak postal okrog zelen in neprijeten že na pogled. Rumenjak mora biti lepe rumene barve!


 

Za vas je objavo pripravil:


Tomaž Kregar


 
Ne zamudite več nobene ponudbe!
NAROČITE SE NA E-NOVICE
×
Ta spletna stran uporablja piškotke (cookies), da se lahko z njihovo pomočjo prilagaja vam, ki ste jo obiskali.
Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Več o tem