Čas je za saditev kifeljčarja

Čas je za saditev kifeljčarja

2017-03-25 09:26:18

Čas je za saditev kifeljčarja

Kifeljčar je zelo kakovostna slovenska sorta krompirja za zgodnjo in hitro pridelavo na vrtovih. Po dobrih dveh mesecih po sajenju ga lahko že pobiramo kot pridelek.

Semenske gomolje posadimo cca 12 cm globoko v dobro razrahljani zemlji. Z motiko se naredijo 12 cm globoke brazde, vanje se položijo gomolji v razdalji cca 25 cm drug od drugega. Poganjki gledajo navzgor. Gomolje se prekrije z  8-10 cm debelo plastjo zemlje.  Pred polaganjem gomoljev lahko natresemo v brazde malo gnoja ali komposta, če vrtovi niso dobro pregnojeni.

Vrste posameznih brazd so cca 60 cm narazen. Med zorenjem krompir potrebuje pod zemljo dovolj prostora, saj gomolji pozelenijo, če so nekaj dni na svetlobi. Zeleni gomolji so grenkega okusa in škodljivi, ker vsebujejo strup solanin. Zato lisnate poganjke osipavamo tako, da zemljo od vseh strani enakomerno zasipamo k rastlini. Tako so gomolji zanesljivo globje v zemlji, imajo več prostora za nemoten razvoj, uniči pa se še plevel. Najbolje je, da osipavamo krompirjeve rastline zjutraj, ko so poganjki najbolj trdni in sveži. Osipavamo večkrat po malem.


 

Za vas je objavo pripravil:


Marjan Kregar, hobi vrtičkar


 
Ne zamudite več nobene ponudbe!
NAROČITE SE NA E-NOVICE
×
Ta spletna stran uporablja piškotke (cookies), da se lahko z njihovo pomočjo prilagaja vam, ki ste jo obiskali.
Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Več o tem